Vlada je danas usvojila Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije predložen za preduzeća koja su spremna da pokrenu tehnološke i organizacione promjene na području prozivodnje i postizanja veće produktivnosti.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije, Goran Nikolić, kazao je da se Programom definiše usvajanje novih tenhologija kroz investicije u tehničko-tehnološkoj opremljenosti, penosi Mina bussines.

„Cilj Programa je jačanje konkurentosti preduzeća, unaprjeđenje poslovanja i produktivnosti i ujedno on podstiče unaprjeđenje tehnoloških procesa, proizvoda i usluga kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke“, rekao je Nikolić nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su u budžetu opredijeljena sredstva od 100 hiljada eura, pri čemu Program obuhvata sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, odnosno do deset odsto za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Preostala sredstva za nabavku opreme se obezbjeđuju kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF). Sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela troškova nabavke opreme za preduzeća za novu proizvodnu opremu, staru, ali ne stariju od pet godina i specifične alate“, precizirao je Nikolić.

Program, kako je dodao, podrazumijeva saradnju Ministarstva i IRF-a, pri čemu je naredni korak potpisivanje protokola o saradnji kojim se preciziraju obostrane obaveze uključenih institucija.

„U skladu sa tim, Ministarstvo i IRF su prirpemili protokol koji je Vlada danas usvojila. Nakon njegovog potpisivanja, biće stvoreni uslovi za objavljivanje javnog poziva, koji uskoro očekujemo“, dodao je Nikolić.