Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjeve za dobijanje građevinske dozvole za dvije poddionice na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa.

Ministarstvo saobraćaja je Ministarstvu održivog razvoja i turzma podnijelo zahtjeve za dobijanje građevinske dozvole za poddionicu koja se sastoji od mosta Zagrade i tunela Đurilovac i Mrki krš sa pripadajućim djelovima otvorene trase.

Ti objekti se, kako piše Pobjeda, nalaze na lokaciji katastarskih opština Lopate i Lijeva Rijeka, na teritoriji Podgorice.

Ministarstvo je drugu dozvolu tražilo za poddionicu koju čini most Podovi sa pripadajućim djelovima otvorene trase.

Taj objekat se nalazi na lokaciji katastarske opštine Trebješica, na teritoriji Glavnog grada.
Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova.

U maju prošle godine počelo je izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, čime su počeli glavni radovi na autoputu. Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona amerićkih dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Glavni izvođač radova je kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).