Mladi BeranaZbog salmonele uništeno jato koka nosilja

Na tržištu Crne Gore nema piletine koja je zaražena salmonelom, saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kako navode iz Uprave, u Crnu Goru se ne uvozi meso proizvođača Perutnina Ptuj Pipo Čakovec iz Hrvatske, koje je nedavno povučeno sa tržišta ove države zbog utvrđivanja prisutnosti salmonele.

Kako su kazali, kompanija Perutnina Ptuj obavlja djelatnost klanja i rasijecanja živine u većem broju odobrenih objekata koji se nalaze na području više država u okruženju, a koje posluju u sklopu više subjekata, odnosno firmi.

„U Crnu Goru se uvozi živinsko meso proizvođača Perutnina Ptuj iz Slovenije – zamrznuto živinsko meso, iz Bosne i Hercegovine – zamrznuto živinsko meso i iz Srbije – svježe živinsko meso“, naveli su iz Uprave.

U ovoj godini, 214.889 kilograma mesa je uvezeno iz ovih objekata proizvođača „Perutnina Ptuj“, i to 12 pošiljki zamrznutog živinskog mesa i proizvoda od živinskog mesa iz Slovenije, tri pošiljke zamrznutog živinskog mesa iz Bosne i Hercegovine i 30 pošiljki svježeg živinskog mesa iz Srbije.

Sve pošiljke su podvrgnute obaveznim pregledima granične veterinarske inspekcije i proglašene zdravstveno bezbjednim za stavljanje na tržište Crne Gore.

Iz Uprave savjetuju potrošačima da obrate posebnu pažnju pri kupovini svježeg ili zamrznutog živinskog mesa, jer ono zbog svojih svojstava spada u vrlo kvarljivo meso, ukoliko se ne čuva na propisanoj temperaturi – svježe na najviše 40 stepeni, a duboko zamrznuto na minus 180 stepeni.

„Ukoliko potrošači primijete bilo kakve promjene boje, mirisa ili posumnjaju u temperaturni režim čuvanja i izlaganja živinskog mesa, potrebno je da to odmah prijave nadležnim organima u cilju otklanjanja nepravilnosti u određenim prodajnim objektima“, poručili su iz Uprave.