U holu OŠ “Radomir Mitrović” je prigodnim programom prposlavljen Evropski dan jezika. Program promovisanja učenja stranih jezika pripremili su članovi Aktiva stranih jezika JUOŠ “Radomir Mitrović” zajedno sa učenicima svih razreda.
Tom prilikom, pored brojnih tačaka na ruskom, njemačkom i engleskom jeziku, učenici su podsjetili i na sljedeće:

Zahvaljujući prvobitnom uspjehu Godine jezika (2001.), Savjet Evrope je ustanovio 26. septembar kao Evropski dan jezika. Opšti ciljevi Evropskog dana jezika su:

1. Informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumijevanja;

2. Promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope, koje mora biti očuvano i razvijano;

3. Podržavanje cjeloživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih, bilo za potrebe škole, posla, obilnosti ili iz zadovoljstva i za razmjenu iskustva.

Nikada nije postojalo više mogućnosti za rad ili studiranje u drugoj Evropskoj državi – ali manjak jezičkih sposobnosti jedan je od razloga koji sprječavaju mnoge ljude da te mogućnosti iskoriste.
Građanima su sve potrebnije jezičke vještine za efikasan rad u okviru njihovih zemalja. Samo engleski više nije dovoljan.
Evropa je bogata jezicima –postoji preko 200 evropskih jezika, kao i mnogi drugi
jezici koje govore građani porijeklom iz drugih zemalja. Ovu činjenicu važno je prepoznati, koristiti i čuvati.
Učenje jezika od koristi je i mladima i starijima – nikada nije kasno da se nauči novi jezik i uživa u mogućnostima koje to otvara. Čak i ako znate samo par riječi jezika zemlje koju posjećujete (recimo na odmoru), možete sklopiti nova
prijateljstva i uspostaviti kontakte.
Učenje drugih jezika je jedan od načina unapređenja međusobnog razumijevanja i prevazilaženja kulturoloških razlika.
Na svijetu postoji oko 7000 jezika. Najzastupljeniji su kineski, španski, engleski, hindu, ruski i arapski. Kineski jezik kojim govori najviše ljudi, ima preko 50000 znakova. Za čitanje članaka u novinama potrebno je znati oko 2000, a
za čitanje književnih djela oko 8000 znakova.

Svake nedjelje na svijetu nestane jedan jezik. Ako ne jezik, onda dijalekat, Više od 230 jezika je potpuno izumrlo, a oko 2400 je ugroženo.

Prosječna osoba u toku dana izgovori oko 4800 riječi.

Polovina svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, odnosno govori dva ili više jezika.

Biblija je najprevođenija knjiga na svijetu – prevedena je na čak 2454 različita jezika, na drugom mjestu je „Pinokio“, a Agata Kristi je autorka čije se knjige najviše prevode.

Esperanto je vještački međunarodni jezik, koji je smislio poljski ljekar Ludvig Lazar Zamenhof 1887. godine, spajajući djelove razičitih evropskih jezika. Iako nije priznat kao zvanični jezik, Esperanto ima puno govornika, sopstvenu
literaturu, novine, televiziju, sadržaje na internetu, muziku, film, pozorište i zastavu.
Srpski jezik, i jezici nastali iz njega, je jedini evropski jezik sa digrafijom, odnosno sa dva pisma u okviru jednog jezika. Slavni irski pisac DŽordž Bernard Šo, jedina osoba u istoriji koja je dobila i Nobelovu nagradu i Oskara, smatrao
je srpsku ćirilicu najsavršenijim pismom na svijetu. Šo je poznatiji po svojim dramama (kao Pigmalion), ali je manje poznat po svom zalaganju da se reformiše engleski alfabet, te da ovaj jezik konačno ima prostije pismo. U svom testamentu
Šo je ostavio novčani iznos od preko 360 hiljada funti Englezu koji uspije da reformiše i uprosti englesku abecedu po uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo- jedan glas). Do danas, niko nije uzeo nagradu.
U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.
Oko 40% bizanaca u drugoj godini života razvija svoj jezik, koji samo oni razumiju. „Jezik blizanaca“ se stručno naziva kriptofazija.
Engeski jezik je zvanični „jezik neba“. Naime, svi piloti na međunarodnim letovima govore engleskim jezikom.
Zemlja sa najviše jezika je Papua Nova Gvineja, u kojoj se govori oko 850 jezika. U Evropi je to Rusija, gdje postoji između 130 i 200 jezika.
Španski je, poslije engleskog jezika, najčešće korišćen jezik u međunarodnoj komunikaciji.
Jezik AJAPANEKO, kojim se nekada govorilo u jednom dijelu Meksika, polako ali sigurno izumire, a jedina dva čovjeka koja ga poznaju su u svađi i ne razgovaraju međusobno.
Silbo Gomero, jezik kojim govore stanovnici kanarskog ostrva La Gomera, jedini je zviždući jezik koji se u potpunosti razvio. Koristi ga oko 22000 ljudi, a naši vršnjaci ga uče i zvižde u školi.