Sve je spremno za početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Učenike će dočekati tople učionice, a završene su, kažu, započete popravke u pojedinim školama. Narednog mjeseca očekuje se isporuku kombija i autobusa, čime će se riješiti pitanje prevoza đaka u sjevjernim djelovima zemlje. Više od 40 asistenata u nastavi prošlo je obuku za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama na Policijskoj akademiji.

 

Posljednji je dan zimskog raspusta. Školsko zvono ponovo će se sjutra oglasiti u osnovnim i srednjim školama i označiti početak drugog polugodišta.

 

“Sve je spremno za nastavak školske godine. Po svim pokazateljima koje imamo, neće biti zastoja u isporukama energenata za grijanje prema vaspitno-obrazovnim ustanovama. učenici u Crnoj Gori će nastavu pohađati u zagrijanim učionicama i školskim objektima. U školama koje su ranije predvidjele određene rekonstrukcije, posao je završen, tako da roditelji i đaci, ne treba da brinu”, kazala je Milica Nišavić iz Biroa za odnose sa javnošću.

 

U Ministarstvu prosvjete svjesni su da je obrazovna infrastruktura u lošem stanju, ali, kako navode, stalno se radi na unapređenju uslova rada.

 

“U narednom periodu planiran je intenzivan rad na velikim infrastrukturnim projektima od kojih posebno izdvajamo početak gradnje vrtića u Nikšiću, nove osnovna škola u Tivtu, osnovne škole i vrtića u City kvartu, novog objekta pored škole Oktoih, vrtića u Baru i Ulcinju i mnogih drugih objekata. Osim projekata čiji je početak radova izvjestan, stvoreni su preduslovi za otpočinjanje projektovanja za 15-ak objekata u gradovima na teritoriji cijele Crne Gore. Takođe, u toku ove godine ući ćemo u novi projekat sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, kako bi se rekonstruisao dio energetske efikasnosti 25 obrazovnih objekata”, navela je Nišavić.

 

Problem prevoza đaka na sjeveru, će biti riješen narednog mjeseca.

 

“U februaru se očekuje isporuku kombija i autobusa, uglavnom za sjever Crne Gore, čime će se riješiti pitanje prevoza, a planirana je i nova nabavka od oko 2 miliona eura”, kaže Nišavić.

 

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je krajem prošle godine započeta instalacija računarske opreme u svim školama u Crnoj Gori, što će nastaviti krajem januara i tokom februara.

 

“Biće opremljeno 210 učionica i 2.020 kabineta u svim obrazovnim ustanovama. Planirano je i raspisivanje tendera za inventar, kako bi sve škole u Crnoj Gori bile opremljene novim namještajem. Nadamo se da će to biti završeno u toku ljetnjeg raspusta”, kazala je Nišavić.

 

Što se tiče projekta Asistenti u nastavi za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizna u školama, licencirani organizator obrazovanja odraslih za realizaciju navedenog programa je JU Policijska akademija.

 

Policijska akademija je realizovala obuku za tri grupe kandidata i obuku je završilo više od 40 polaznika. Polaganje za kandidate organizovaće Policijska akademija naredne nedjelje. Ispitivači su prošli obuku u Ispitnom centru, na čiji predlog je MPNI izdalo licence ispitivačima za sticanje ove stručne kvalifikacije”, kazala je Nišavić.

 

Izvor:CDM