Iz Rektorata Univerziteta Crne Gore “Danu” je saopšteno da iako su akademskom osoblju, izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji treba da stupi na snagu od 1.jula, uvećani koeficijenti zarada, u budžetu im nedostaje 3.569.000 za povećnje plata. Iz Univerziteta ističu da budzet od 25.500.000 eura neće biti dovoljan za pokrivanje dodatnih troškova. Objašnjavaju i da su redovnim profesorima plate uvećane za 65,5 odsto, a vanrednim za 71, 5 procenata. Sa tim uvećanjem redovni profesori bi primali oko 1.900 eura.

“Primjenom zakona o povećavanju koeficijenata akademskom osoblju, odnosno člana 1 Zakona o dopunama Zakona u zaradama u javnom sektoru, predviđeni budzetski iznos Univerziteta Crne Gore od 25,5 miliona eura neće biti dovoljan za pokrivanje dodatnih troškova. Primjena ovog zakona treba da počne 1. jula 2022. godine, a na osnovu projekcije Univerziteta Crne Gore za šest mjeseci nakon perioda kada zakon stupa na snagu nedostaje 3.568.779,22 eura sredstava za isplatu zarada u skladu sa donijetim zakonom za lica u radnom odnosu – redovne, vanredne profesore, docente i lica sa naučnim zvanjem, kao i za spoljne saradnike i kliničare. Primjenom se redovnim profesorima plata povećava za 65,5 odsto, vanrednim profesorima za 71,5 i docentima za 65,3 odsto. Osnovna zarada redovnog profesora sada iznosi 1.176,30 eura (bruto zarada). Zakonom definisano povećanje zarade ne utiče na ukidanje obračuna časova preko norme”, ističu iz Rektorata.
Iz UCG objašnjavaju da povećanje zarada univerzitetskim profesorima nije obuhvaćeno Zahtjevom za budzetskim sredstvima za 2022. godinu koji je UCG blagovremeno dostavio Vladi Crne Gore, tj. Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Ministarstvu prosvjete, nauke, kutlure i sporta, na razmatranje i usvajanje.
“Po pitanju nedostajućih sredstava, nadležnim ministarstvima je upućen dopis 7. aprila ove godine. Takođe, da ovo uvećanje nije obuhvaćeno Zahtjevom za budzetskim sredstvima, ukazano je i na Skupštini Crne Gore, prilikom obrazlaganja budzeta za 2022. godinu, na konferenciji održanoj 7. decembra 2021. godine. Sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore Brankom Bošnjak UCG nije imao zvaničnu komunikaciju po ovom osnovu. Ipak, kao što smo već ukazali, pokretanje inicijative za poboljšanje položaja akademskog osoblja putem donošenja zakona smatramo dobronamjernim aktom”, kažu iz UCG.
Na pitanje da li postoji bojazan da će, ukoliko akademsko osoblje ne dobije uvećanje plata po zakonu, zaposleni tužiti UCG, odgovaraju kako očekuju da će nadeležne institucije shavtiti da postji nesklad.
“Preuranjeno je govoriti o pokretanju bilo kakvih sudskih sporova, jer duboko vjerujemo da će nadležni shvatiti da postoji ozbiljan nesklad između opredijeljenih budzetskih sredstava i efekata donesenog zakona, te da će ili kroz rebalans budzeta ili na neki drugi način obezbijediti nedostajuća sredstva. Dakle, Univerzitet Crne Gore još jednom apeluje na Vladu i njena nadležna ministarstva da u što kraćem roku obezbijede sredstva kako bismo mogli da izvršimo zakonske obaveze prema našim zaposlenim”, kažu iz Rektorata.
U fakultete ulažu 2.500.000 eura
Rektor Vladimir Božović ocijenio je povodom Dana UCG da je njegova uloga da obogati društvo, da ga obrazuje, kulturno uzdiže, pruži naučna saznanja, a uspjesi su najljepše lice Univerziteta i potvrda da je znanje vrijednost po sebi i temelj svakog napretka.
“UCG je za ovu godinu dobio preko 2,5 miliona eura za ulaganje u osavremenjavanje fakulteta, a pokrenuta je i procedura za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, uz 9.000 metara kvadratnih nove zelene površine, čime ćemo pokušati da riješimo krupno egzistencijalno pitanje mladog univerzitetskog kadra. Od ostalih projekata ističem adaptaciju Centralne univerzitetske biblioteke, sređivanje ulaznog hola objekta tehničkih fakulteta, sanaciju dijela ravnog krova i unutrašnjosti objekta Pomorskog fakulteta, adaptaciju enterijera biblioteke Medicinskog fakulteta, kao i biblioteke Prirodno-matematičkog fakulteta, prostora za Centar za doktorske studije”, kazao je Božović.
Izvor: Dan