Brojni umjetnici i djelatnici u kulturi sa skupa poručili da njihov konkretan problem nije Tamara Vujović, već legalizacija partitokratije koja se, kako kažu, nekad smatrala etičkim prestupom, a danas je osnovni metod upravljanja. Naglasili i da se bez jasne vizije napretka samo vrtimo u krug dobro utabanom stazom kojom, ističu, gazimo predugo, piše Portal Analitika.

Na platou ispred galerije “Centar” u Podgorici, tik do Skupštine Crne Gore koja je u ranim jutarnjim satima danas izglasala 44. Vladu u kojoj će se resorom kulture i medija baviti doktorka fizikalne medicine Tamara Vujović, održan je protest esnafa kulture. Nakon toga, učesnici su Vladi predali zahtjeve čija bi realizacija, kako su istakli, vodila ka depolitizaciji kulture.

Pod sloganom „Kultura nije plijen“ na destine djelatnika iz sektora kulture okupili su se kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, legalizovane partitokratije koja se nekad smatrala etičkim prestupom, a danas je osnovni metod upravljanja. Na platou ispred galerije su i transparenti na kojima piše: “Prokopajmo tunel do kulture”, “Otpor partitokratiji”, “Etika”…

Prisustvovali su umjetnici iz svih oblasti, od slikara do glumaca i reditelja.

Glumica Jelena Simić naglasila je kako je iz nove Vlade izostala reakcija na njihovo obraćanje, što im, kako je istakla, još jednom daje do znanja da kultura nije mrdnula na listi prioriteta kada su u pitanju donosioci odluka.

Ona je kazala i kako pokušava da nađe logiku u tome što je partija, kojoj je pripalo Ministarstvo kulture i medija, tražila resor iako očito nije imala adekvatno kadrovsko rješenje.

“Zamislite da bilo ko od nas dođe na čelo Ministarstva zdravlja ili Fonda za zdravstvo. Priznaćete da to ne bi imalo nikakve logike”, dodala je ona.

Glumac Vukan Pejović obratio se ispred Udruženja glumaca i Slobodnog sindikada kulture, koji je upitao “da li je došlo vrijeme da budemo srećni ako na čelo ministarstva kulture i medija dođe osoba koja je kulturna”.

“Naš konkretan problem nije Tamara Vujović, već legalizacija partitokratije, koja se nekad smatrala etičkim prestupom, a danas je osnovni metod upravljanja. Reagujemo na ono što se nastavlja dešavati, uprkos obećanjima kojima smo davno prestali da se radujemo. Bez jasne vizije napretka, vrtimo se u krug dobro utabanom stazom kojom gazimo predugo”, naglasio je Pejović.

Glumac Dejan Ivanić podsjetimo je na predizborna obećanja poitičara, dok je reditelj Nikola Vukčević rekao da se politički značaj kulture mora odražavati i u izboru osobe koja će biti imenovana na poziciju ministra,

Vukčević: Prekinite sa negativnom praksom

“Tražimo da se javno, jasno i otvoreno prekine sa negativnom praksom, tako što će se temeljno pristupiti ispunjavanju osnovnog uslova za dostojanstveno djelovanje kulture, i to kroz dva zahtjeva. Prvi je da bude izmijenjena postojeća legislativa kojom je uređen sektor kulture, i to u skladu sa najboljim evropskim iskustvima, uz temeljnu analzu stanja i potreba. Drugi je da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga unutar kulturne zajednice, kako bi se depolitizovao sektor kulture”, dodao je on.

Zahtjeve će, kazao je, predati Vladi od koje očekuju hitan odgovor.

Nakon toga su otišli do zgrade Vlade, gdje su predali zahtjeve, pri čemu su na kraju istakli da će neko vrijeme čekati odgovor i da će na osnovu toga odrediti koje će biti njihove dalje aktivnosti do ispunjenja zahtjeva.

Podsjetimo, 23 strukovne organizacije, sindikata i kompanije iz oblasti kulture prije desetak dana javno su reagovale povodom prijedloga specijalistkinje fizijatrije Tamare Vujović, iz redova Demokrata, za poziciju ministarke kulture. Predlog smatraju problematičnim jer izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture, već su uslovi njenog izbora partijsko opredjeljenje i podobnost, uprkos njenim nastojanjima da nekadašnju poziciju savjetnika za kulturu i društvenu djelatnost podigne na nivo referentnosti.

Izvor: CdM