Ministarstvo prosvjete uputilo je u četvrtak dopis svim osnovnim školama u zemlji da se izjasne o pilot projektu uvođenja uniformi za đake. Program je promovisan nedavno u podgoričkoj OŠ „Savo Pejanović“ gdje učenici od početka drugog polugodišta dolaze u uniformama.

“Ovaj projekat treba nastaviti u cilju daljeg jačanja obrazovnog sistema kroz stavljanje u fokus znanja kao jedine prave vrijednosti koju treba njegovati”, navodi se u dopisu Ministarstva u koji je Pobjeda imala uvid. Suština ideje uvođenja uniformi je da se obezbijedi prepoznatljivost učenika i osjećaj pripadnosti školi koju pohađaju

Za uvođenje uniformi u nekoj školi potrebna je saglasnost savjeta roditelja, nastavničkog vijeća i školskog odbora. Upravo iz tih razloga Ministarstvo i očekuje izjašnjenje svake škole pojedinačno, kako bi nakon toga donijeli konačnu odluku da li će svi crnogorski osnovci od sljedeće školske godine biti uniformisani.
Interesantno je da se u dopisu napominje i da će izgled uniformi, kako piše, “biti inoviran u vezi sa bojom i modelom, prema izboru roditelja i učenika“.

Nezvaničan sagovornik Pobjede pojašnjava da su se na taj korak odlučili nakon oštrih reakcija dijela javnosti koje su se odnosile na boju đačkih uniformi, a pritužbe su stigle i od roditelja.

“Zbog toga ćemo, najvjerovatnije, usvojiti model da svaka škola uz konsultaciju sa savjetom roditelja, sama donese odluku o bojama i izgledu uniformi”, objasnio je sagovornik Pobjede.
Osnovne škole o uvođenju uniformi treba da se izjasne do 15. aprila.

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je sa promocije uniformi da njihovo uvođenje u sistem obrazovanja može afirmisati prave vrijednosti kod djece, kao što su jednakost, solidarnost, socijalna pravda i zajedništvo.