Mladi BeranaHiljadu građana će riješiti stambeno pitanje

Izbjeglice u naseljima Rudeš jedan i dva kod Berana za godinu bi trebalo da se presele u nove stanove, obećavaju iz opštine.

Gradnjom stanova za 94 porodice, koja bi trebalo da počne ovih dana, biće oslobođeni postojeći stanovi u izbjegličkom naselju za smještaj socijalno ugroženih Beranaca, piše portal Vijesti.

Sedam porodica koje primaju socijalnu pomoć, a borave u neuslovnim barakama na Rudešu kod Berana strahuju da će gradnjom zgrada za izbjeglice, na ruševinama magacina u kojima trenutno žive, potpuno ostati bez krova nad glavom.

Ipak, takvom strahu nema mjesta, tvrdi jedan od stanara jer je dobio uvjeravanja u razgovoru sa nadležnima u opštini.

“Postojaće pisani trag da ćemo mi biti stambeno zbrinuti dok bude trajala izgradnja tih stambenih jedinica, da će opština da plaća zakup stanova u kojima ćemo mi da boravimo a nakon toga da ćemo da budemo stambeno zbrinuti”, istakao je Nenad Piper, stanovnik baraka na Rudešu.

“Mi ćemo njima plaćati stanarinu i već smo našli smještaj, već smo našli stanodavce i preseljenje treba da počne ovih dana. Nakon što se oslobodi, a oslobodiće se iduće godine značajan broj u postojećim naseljima kojima gazduje opština Berane, svih sedam porodica će dobiti stalan smještaj po zakonu o socijalnom stanovanju, tako da nema nikakve bojazni da će oni ostati bez krova nad glavom”, rekao je Nebojša Babović iz opštine Berane.

Njihovim preseljenjem biće oslobođeno 90 postojećih stambenih jedinica u izbjegličkom naselju za smještaj Beranaca u stanju stambene potrebe.

“Postoje tu još neke stambene jedinice tako da mi imamo prilično veliki stambeni fond za socijalno stanovanje tako da ćemo vjerovatno biti opština koja će moći da izađe u susret najvećem broju socijalno ugroženih stanara u Crnoj Gori”, rekao je Babović.

Vrijeme predviđenih radova će trajati godinu dana.