Tokom turističke sezone, vraćanje radne nedelje donjeće određenu korist u povećanju ekonomske aktivnosti i boljoj iskorišćenosti turističke sezone, smatra Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG). Sa druge strane, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) smatra da je neprihvatljivo što su informacije o ovom predlogu saznali putem medija.

UPCG pozdravlja najavu Ministarstva ekonomije o ponovnom uvođenju radne nedelje u trgovinama, ističući da je ovo pitanje dugo razmatrano i da se očekivalo da će ponovno otvaranje ovog pitanja biti predmet pregovora među socijalnim partnerima.

U saopštenju USSCG izražava se zabrinutost zbog nedovoljne koordinacije između relevantnih vladinih resora, posebno što Ministarstvo ekonomskog razvoja pokreće promjene u zakonodavstvu dok je Socijalni savjet zakazao sjednicu na kojoj se raspravlja o istoj temi na zahtev poslodavačkog udruženja.

Prema predloženim izmjenama i dopunama zakona, trgovine na veliko i malo moći će raditi nedeljom tokom letnjeg i zimskog perioda u određenim vremenskim intervalima. Takođe, trgovci će biti ograničeni na rad u samo jednom prodajnom objektu u određenoj opštini.

Navedeni predlog čeka mišljenje Sekretarijata za zakonodavstvo pre nego što bude upućen Vladi na razmatranje, a potom i Skupštini na usvajanje.