Promet proizvoda i usluga namijenjenih za izgradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), u prošloj i 2015. godini je iznosio 118,27 miliona eura, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija.

Kada se primijeni stopa PDV-a od 19 odsto na taj iznos, od kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njenih partnera je od početka izvođenja glavnih radova trebalo da bude naplaćen PDV od ukupno 22,47 miliona eura.
Prema podacim Ministarstva, promet proizvoda i usluga namijenjenih gradnji autoputa u prošloj godini je bio vrijedan 75,57 miliona. To znači da nije naplaćen PDV od 14,3 miliona. Promet je u 2015. godini iznosio 42,7 miliona eura.


“Imajući u vidu da je u ovom projektu država investitor i da bi u slučaju da se PDV naplaćuje država morala da izmiruje obaveze po tom istom PDV-u, napominjemo da je efekat pomenutog oslobođenja po državni budžet neutralan”, objasnili su iz Ministarstva.
Prema Zakonu o izgradnji autoputa kineski izvođač radova, CRBC, Crnoj Gori ne plaća nikakve poreze, niti doprinose za radnike iz Kine, kao ni carine.


Istim zakonom je definisano i da se podizvođači koje Kinezi angažuju, oslobode plaćanja poreza na dobit, PDV-a na materijal i usluge koje koriste prilikom izgradnje, kao i carina na uvoz materijala i robe. Jedno od važnih pitanja koje je potencirano u javnosti je ko kontroliše da li sav promet koji ostvaruju domaći podizvođači ide za izgradnju autoputa ili dio toga koriste za neke druge svrhe u okviru svog poslovanja.


Do sada je Ministarstvo saobraćaja izdalo 61 saglasnost za angažovanje podizvođača, kojima su obuhvaćena 83 preduzeća, od čega su 73 domaća. 
Izgradnja prioritetne dionice autoputa je počela 11. maja 2015. godine. Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona američkih dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.