Ukoliko se Societe Generale Montenegro banka povuče sa crnogorskog tržišta, vlasnici štednje, koja iznosi blizu 348 miliona eura, nemaju razloga za brigu, saopštio je direktor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković.

Ta banka je prošlu godinu završila sa profitom od 7,79 miliona eura, a u kreditima ima blizu 303 miliona eura, od kamata je zaradila 20,5 miliona, dok joj ukupna aktiva iznosi 450 miliona eura, piše Pobjeda.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, ranije je kazao da Societe Generale banka definitivno odlazi sa crnogorskog tržišta. On je dodao da bi u CBCG željeli da ostane zasebni pravni entitet, ali i da će se, ako to ne može, naći aspekti koji su najodrživiji za stabilnost monetarnog sistema.

On je naveo da CBCG analizira potencijalne reperkusije spajanja Societe Generale Montenegro banke i Crnogorske komercijalne (CKB), kao i da će se prema tome odnijeti krajnje odgovorno.
“Naše analize treba da odgovore na pitanje da li bi ta koncentracija na tržištu bila poželjna ili ne”, rekao je Žugić.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun za Pobjedu je kazao da CBCG ne bi trebalo da da odobrenje za spajanje Societe i CKB, jer bi se radilo o monopolu, koji bi ugrozio bankarsko tržište.

“Kada bi se dozvolilo spajanje te dvije banke imale bi preko 60 odsto udjela na tržištu s tendencijom da veoma brzo dostignu iznad dvije trećine, što se može smatrati monopolom. Pitanje je kakve bi posljedice bile i po čitav bankarski sistem, jer bi imali ogromnu banku koju kontroliše strani kapital”, saopštio je Drecun.
On je dodao da to za ekonomsku politiku i stanje u Crnoj Gori ne bi bilo dobro.

“Smatram da do spajanja dvije banke ne može doći bez odobrenja CBCG, pa čak i kada bi se prodale van Crne Gore, jer ona daje odobrenje za prodaju kvalifikovanog učešća većeg od pet odsto”, naveo je Drecun.

On je kazao da vjeruje da će CBCG ocijeniti da bi u slučaju spajanja te dvije banke, to bila opasna koncentracija i da se to ne može dozvoliti.

Na pitanje da li Societe može akcije prodati na berzi van Crne Gore bez odobrenja CBCG, Drecun je odgovorio da je to pitanje za pravnike. On je ponovio da po zakonu niko ne može steći pet i više odsto vlasništva u jednoj banci bez saglasnosti CBCG.

“Smatram da ne bi moglo, ali je pitanje da li će vrsni advokati koje će sigurno angažovati Societe naći rupu u zakonu”, rekao je Drecun.