vrijednost, otkup, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je deset miliona eura, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 3,1 milion eura ili 31,3 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 6,9 miliona eura ili 68,7 odsto.
Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom kvartalu porasla je u odnosu na isti period 2019. godine 18,2 odsto.
“Od toga je zabilježen rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 29,8 odsto i rast otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 13,6 odsto”, navodi se u saopštenju.
U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom kvartalu, stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 41,3 odsto, sirovo kravlje mlijeko sa 19,3 odsto, kokošija jaja 11 odsto, svježe voće 7,6 odsto, a svježe povrće 6,7 odsto.
Ostali proizvodi učestvuju sa 6,3 odsto, industrijsko bilje 3,6 odsto, svježa riba 3,1 odsto, prerađevine voća i grožđa 0,7 odsto i grožđe sa 0,4 odsto.