Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović saopštila je da će studenti sa specijalističkom diplomom, kao i oni sa magistarskom biti izjednačeni kada su u pitanju uslovi za zapošljavanje, prenosi CdM.

To će se desiti ukoliko budu usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, dodala je ona za “Dan”.
Kurpejovićeva ističe da je u toku izrada pravilnika za upis studenta na svim državnim fakultetima, a najavljuje i razgovore sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), nakon što su se usprotivili izmjenama zakona u dijelu izjednačavanja diploma, upisne politike i favorizivanja privatnih fakulteta.

“Predloženim izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju novom diplomom master studija biće izjednačene određene diplome koje su stečene prema nastavnom planu i programu po zakonima iz 2003. ili 2010. To znači da se diploma stečena na studijskom programu u trajanju od četiri godine ili po modelu 3+1 (osnovne i specijalističke) izjednačava sa diplomom master studija koje su propisane predloženim zakonom, ali samo u pogledu prava na nastavak studija i zapošljavanje.Riječ je o izjednačavanju u pogledu prava na nastavak studija i prava na zaposlenje i nikako ne podrazumijeva magistarsko zvanje niti izdavanje novih diploma za ‘stare’ studente”, ističe Kurpejovićeva.

Ona navodi da koncept izjednačavanja diploma podrazumijeva određena premošćavanja, kojih mora biti za bilo koju varijantu da se odluče.

“Bili smo skloni da se opredijelimo za rješenje koje daje pravo više, a ne pravo manje za studente sa specijalističkim diplomama. Univerzitet Crne Gore će nakon ove reforme biti u mnogo boljem, a ne lošijem položaju u odnosu na privatne univerzitete, jer osnovne studije na državnom univerizitetu postaju besplatne, pa samim tim on postaje značajno konkurentniji u odnosu na privatne. Upis na magistarske studije će se vršiti na osnovu kriterijuma propisanih od strane same ustanove, a Ministarstvo ih izmjenama zakona u tome neće ograničavati, niti će im oduzeti to pravo”, navodi Kurpejovićeva.

Ona navodi da je SPUCG omogućeno da učestvuje u formiranju nacrta zakona o visokom obrazovanju.

“Na radnoj grupi je dogovoreno da pravni tim pripremi tekst sa izmjenama, nakon čega su svi članovi imali priliku da u određenom roku dostave komentare. Predstavnici u radnoj grupi su dostavili komentare, baš kao i Studentski parlament. Sada je u toku javna rasprava, kada su svi opet u prilici da daju svoj doprinos, kroz primjedbe i sugestije, kako bi došli do najboljeg rješenja. Ministarstvo prosvjete sa studentima ima veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju, zbog čega sam uvjerena da ćemo dogovorom prepoznati najbolja rješenja koja će unaprijediti kako njihov položaj, tako i kvalitet visokog obrazovanja u cjelini, što nam je zajednički cilj”, kaže Kurpejovićeva.

Po prvi put će se, prema njenim riječima, uvesti obavezna praktična nastava na fakultetima od minimum 25 odsto nastavnog plana. Takođe, osnovne i master studije postaju besplatne.

“Sve to predviđaju upravo izmjene zakona koje su trenutno na javnoj raspravi, na osnovu čega možemo zaključiti da su reforme i suštinske i sveobuhvatne”, poručila je Kurpejovićeva.