vina, plantaže, nagradeOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na najprestižnijem svjetskom vinskom takmičenju Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu vina Plantaža i crnogorski Vranac ponovili su veliki prošlogodišnji uspjeh osvojivši čak osam novih medalja.

Kako je saopšteno iz kompanije 13. jul Plantaže, zlatnu medalju i visokih 95 poena osvojilo je vino Vranac Pro Corde 2016, dok su srebrom nagrađena vina: Vranac Barrique 2015, Epoha 2015, Premijer 2013, Vranac Reserve 2015, Vrhunski Vranac 2016, a bronzom okićeni Malvazija 2019 i Stari Podrum Vranac 2013.
“Zlatni Vranac Pro Corde 2016 sa osvojenih visokih 95 poena dodatno je učvrstio poziciju Vranca i Crne Gore u prestižnom klubu zemalja koje prave vina koja su u samom vrhu svjetske ponude”, navodi se u saopštenju.
Iz Plantaža podsjećaju, da je prošle godine na tom istom takmičenju Vranac Reserve 2013 bilo prvo crnogorsko vino proizvedeno od Vranca koje je osvojilo najprestižniju zlatnu medalju u vinskom svijetu.
“Takmičenje Decanter u Londonu, na kome najbolje sudije svijeta ocjenjuju hiljade vrhunskih vina iz svih svjetskih vinogorja, ubraja se u najveće i najuticajnije svjetsko ocjenjivanje vina, po kome se mjere sva ostala takmičenja. Vino za koje sudije sa Decantera kažu da zavrijeđuje medalju sasvim sigurno spada u grupu najboljih vina svijeta, a Decanterova medalja na etiketi je jedan od najpouzdanijih, ako ne i najpouzdaniji indikator kvaliteta vina”, navodi se u saopštenju.
Ove godine na ocjenjivanje DWWA, kao dodaju, prispjelo je 16.518 uzoraka vina iz 56 zemalja, a njih je ocenjivalo 116 sudija, među kojima je bilo 37 nosilaca titule Master of Wine i devet Master Sommeliera.
Zbog epidemije Kovid-19 ocjenjivanje je održano, mimo dosadašnjeg protokola, u redakciji Decantera (najpoznatijeg vinskog časopisa na svijetu) uz rigorozne epidemiološke mjere.
“Osvajanjem novih medalja vina Plantaža i crnogorski Vranac nastavljaju svoj zlatni niz na svjetskoj vinskoj sceni. Osvojene medalje potvrđuju orijentaciju Plantaža ka beskompromisnom kvalitetu, ali i ka trajnom naporu da vina iz Crne Gore zadrže i ojačaju svoju reputaciju na međunarodnom vinskom tržištu, koje sve više traga za vinima od autohtonih sorti koja predstavljaju odraz autentičnih nacionalnih kultura”, zaključuje se u saopštenju.
Izvor: RTCG