Treba zaštiti legitimne akcije policije i ne kompromitovati ih upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, jer se tako ugrožava interes bezbjednosti građanina i države, i njena reputacija, saopštio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković, komentarišići sinoćnje događaje.

“Dosta vas na društvenim mrežama je iskazalo interesovanje prema Savjetu za građansku kontrolu rada policije i za moj stav o večerašnjim dešavanjima u nekoliko crnogorskih opština u kontekstu postupanja policije. U nekim slučajevima to je bio i pritisak pa mogu poručiti da neću pristati na instrumentalizaciju i manipulaciju bilo koje vrste. U mom slučaju kada je riječ o zaštiti ljudskih prava i sloboda standard ponašanja i pristupa je uvijek isti, bez obzira na situaciju jer su ljudska prava nedjeljiva i sva jednako važna. Oni koji me večeras najviše prozivaju i pljuju često imaju problem baš sa tim”, saopštio je Zeković.
Prema njegovim riječima, to govori da nema fer i objektivnog odnosa, ni ljudskog pristupa, nego uglavnom ogoljeni interesi, koje se iskazuju na njima svojstven način.
“Situacije po opštinama djelovale su kao pobuna protiv države Crne Gore. Primjena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati. Zavaravaju se svi oni koji misle da se crnogorska policija treba povući u odnosu na “spontano događanje naroda”. U svim tim legitimnim operacijama, policija je dužna da ne primjenjuje neproporcionalnu silu – već kada prestane aktivan otpor, prestaje i represija”, objašnjava Zeković.
Kada se savlada otpor, uz nužno srazmjernu silu, prestaje dalja upotreba bilo koje prinude. Policijske aktivnosti su bile u skladu sa okolnostima i propisima, a policijski službenici koji su kompromitovali policijske aktivnosti trebaju biti prepoznati i sankcionisani.
Savjet za građansku kontrolu rada policije će dosljedno nastaviti da štiti prava svih građana uz napomenu da ima zakonsku ali i moralnu odgovornost da prepozna i napade na policijske službenike.
“Konstatujem da su i oni sami na granici izdržljivosti zbog kontinuirane izloženosti uvredama, nasrtajima i ponižavanju. Dobili smo određeni video materijal. Postupićemo brzo i efikasno, i pozvati građane koji su žrtve da se jave/oglase jer su nam se već javili i svjedoci tih događanja. Jedinstveni smo u ocjeni da je zbog svih dešavanja potrebno konačno sazvati Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore kako bi se u tom formatu, uz učešće i Savjeta, argumentovano diskutovalo o svim policijskim intervencijama”, zaključio je Zeković.
Izvor: Dan