Najveća ekološka akcija sakupljanja ambalažnog otpada u Crnoj Gori, pod nazivom “Dočekajmo zajedno čistiju 2024. godinu!”, uspješno je završena u petak, 26. januara. Akcija koja je trajala više od mjesec dana okupila je preko hiljadu učesnika i učesnica širom Crne Gore pa je, zahvaljujući velikom odzivu, prikupljeno rekordnih 7100 kg ambalažnog otpada – Podgorica 2100 kg, Danilovgrad 1000 kg, Bar 1500 kg, Cetinje 800 kg, Budva 1700 kg.

“U akciji je učestvovao veliki broj građana i građanki, kompanija i institucija iz Podgorice, Budve, Danilovgrada, Bara, i Cetinja. Ova rekordna mobilizacija pokazuje visok stepen ekološke svijesti i posvećenosti zajednice prema očuvanju prirode. Naš cilj je upravo bio da podstaknemo naše sugrađane i sugrađanke na aktivno učešće u očuvanju životne sredine i smanjenju ambalažnog otpada tokom prazničnih dana. Ovim putem želimo da zahvalimo svim učesnicima i učesnicama koji su uložili trud i doprinijeli postizanju ovako značajnih rezultata”, istakli su iz Zelenog Talasa.

U okviru akcije, za najaktivnije učesnike i učesnice obezbijeđene su i novčane nagrade. Glavne nagrade, u iznosu od po 500 eura, pripale su onima koji su prikupili najviše ambalažnog otpada u svakom od pet gradova. Takođe, dodatnih 1000 eura pripalo je učesniku/ci koji/a je prikupio/la najviše ambalažnog otpada na nivou svih pet gradova. Dodijeljeno je i preko 100 drugih vrijednih nagrada.
Posebna pažnja posvećena je prikupljanju plastičnih čepova koji su iskorišćeni za izradu eko klupa koje će biti donirane obrazovnim i zdravstvenim institucijama širom Crne Gore. Prva eko klupa donirana je vrtiću “Svetionik” u Baru, prepoznatom po velikom broju eko aktivnosti i projekata.

Ova uspješna akcija ne bi bila moguća bez podrške partnera koji su prepoznali značaj očuvanja životne sredine: Hemosan, Mazda, Sportsko-rekreativni centar Topolica, Water Group, NVO Centar za omladinsku edukaciju, d.o.o. Komunalno Budva, Opština Danilovgrad, Twistshake, Timicom (Vileda), hotel Mediteran, Mercator-CG (IDEA i Franca), Nacionalni parkovi Crne Gore, agencija Prestige travel, Etno selo Montenegro, Adria Co i Hotel Soa, Restoran Salaš 23, Nestlé Adriatic, Orbico, Mondrian Bar, restoran Tri vijeka (hotel Podgorica) i Skadar lake boat Milica.