Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) saopšteno je da država mora obezbijediti ambijent u kojem novinari mogu raditi slobodno, bez bilo kakvih pritisaka i straha od posljedica zbog svog rada, prenosi RTCG.

Oni su čestitali Svjetski dan slobode medija, koji se tradicionalno obilježava 3. maja, svim medijima u Crnoj Gori, iako, kako su dodali, ni ove godine nema posebnih razloga za slavlje.

Ana Nenezić iz CGO-a ocjenila je da su medijske slobode, po svim segmentima, nazadovale što je ograničavajuće za ukupnu demokratizaciju društva.

“Uloga medija u razvoju demokratskog društva je nemjerljiva. Međutim, da bi mediji mogli ostvariti svoju ulogu, država mora obezbijediti ambijent u kojem novinari mogu raditi slobodno, bez bilo kakvih pritisaka i straha od posljedica zbog svog rada. Da u tom pravcu nema napretka dokazuju i brojni problemi koji opterećuju medijsku scenu u Crnoj Gori i na koje CGO godinama ukazuje, a koji ostaju bez adekvatne reakcije nadležnih državnih organa a samim tim i bez rješenja”, saopštila je Nenezić.

Prema njenim riječima, politički pritisci, neadekvatan zakonodavni okvir, brojni nerazjašnjeni slučajevi napada na novinare, medije i njihovu imovinu za čiju istragu i procesuiranje država ostaje nezainteresovana, nepodsticajan finansijski ambijent i netransparetna izdvajanja iz javnih fondova kojima se direktno utiče na medijsko tržište, samo su neki od uzroka duboke podijeljenosti na medijskoj sceni i pada kvaliteta medijskog izvještavanja.

“U ovakvom ambijentu mediji ne mogu ostvariti svoju ulogu kontrolora nosilaca političke moći, odnosno objektivno, blagovremeno i profesionalno informisati građane i građanke Crne Gore”, navode iz CGO-a.

Oni ocjenjuju da ne čudi činjenica da se Crna Gora po istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija nalazi na začelju i označava se kao zemlja u kojoj su medijske slobode ugrožene.

“U nedavno objavljenom Svjetskom indeksu medijskih sloboda, Reportera bez granica, Crna Gora se nalazi na 106. mjestu od 180 zemalja, dok se po izvještaju ‘Freedom House-a’ označava kao djelimično slobodna za rad i djelovanje medija. Dodatno, jasne i upozoravajuće preporuke Evropske komisije iz prošlogodišnjeg Izvještaja o Crnoj Gori, koje se odnose na unaprijeđenje stanja u oblasti medija i obezbijeđenja jednakih šansi za medije nijesu uopšte realizovane”, smatra Nenezić.

CGO će, kako je dodala, nastaviti da se, kroz svoje programske aktivnosti, bori za slobodne i nezavisne medije, prvenstveno insistirajući na promjeni prevaziđenog zakonodavnog okvira kako bi se medijima obezbijedile jednake šanse za rad, “a što uključuje doprinos identifikovanju i spriječavanju pritisaka i neprimjerenih uticaja vlasti na uređivačku politiku i izvještavanje medija putem selektivnog i netransparentnog finansiranja”.

Svjetski dan slobode medija obilježava se trećeg maja, na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a kako bi se unaprijedila svijest o značaju slobode štampe i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovanu Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.