Sve cigarete u Crnoj Gori trebalo bi da od prvog aprila poskupe otprilike po deset centi po paklici, zbog povećanja akcize.

Iz Ministarstva finansija su Pobjedi kazali da prema važećem akciznom kalendaru prvog aprila stupaju na snagu nove stope akciza na cigarete.

“Specifična akciza povećaće se sa 22 na 24 eura po kilogramu, a proporcionalna se mijenja sa 33 na 32 odsto na maloprodajnu cijenu paklice cigareta”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

U Upravi za duvan kažu da njihove procjene pokazuju da bi poskupljenje trebalo da bude za deset centi po paklici.

“Specifična akciza će iznositi 24 eura za 1000 komada, a sada iznosi 22 eura. Proporcionalna akciza biće 32 odsto od maloprodajne cijene cigareta, a sada je 33 odsto. Ove akcizne stope, kumulativno primijenjene, dovešće do povećanja minimalne akcize pet centi po paklici, a sa PDV-om sedam centi, pa se može očekivati blagi porast maloprodajnih cijena cigareta poslije 31. marta po našoj procjeni za deset centi po paklici”, kazala je Pobjedi direktorica Agencije za duvan Branislava Božović.

Ove akcize trebalo bi da važe do 31. marta 2018. ukoliko ne dođe do ubrzanja akciznog kalendara, što je nedavno kao mogućnost najavljeno iz Ministarstva finansija.

Iz ovog resora su kazali da ne mogu konkretno odgovoriti na pitanja o narednom povećanju, ili eventualnom uvođenju akciza na druge proizvode, jer je u toku izrada fiskalne strategije.