Mladi BeranaCrna Gora i Azarbejdžan radiće na povećanju mobilnosti studenata

Crna Gora i Azarbejdžan razmotriće mogućnosti povećanja mobilnosti studenata, što će biti dodatni podsticaj odličnoj saradnji dviju država, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića, predstavnika diplomatske misije Republike Azarbejdžan u Crnoj Gori, Anara Adžamova i direktora Kulturno-ekonomskog centra Azarbejdžana u Crnoj Gori, Sejrana Mirzazada.

Šehović je tokom sastanka istakao da je obrazovanje jedna od najvažnijih oblasti spajanja naroda i kultura, te da se u tom smislu saradnja može dodatno ojačati povećanjem broja crnogorskih studenata koji se obrazuju na univerzitetima u Azarbejdžanu, ali i otvoriti mogućnosti da studenti iz te zemlje studiraju na crnogorskim fakultetima, prenosi CDM.
On je istakao da su stipendije koje od 2013. godine za crnogorske studente obezbjeđuje Diplomatska akademija Azarbejdžana predstavljaju odličan model studentske mobilnosti.
Adžamov je naglasio da je odnos Crne Gore i Azarbejdžana više nego prijateljski, te da je čvrstu ekonomsku saradnju potrebno produbiti i saradnjom u oblasti obrazovanja i kulture. On je iskoristio priliku da pozove ministra Šehovića na Međunarodni humanitarni forum koji će biti održan u oktobru ove godine u Bakuu.
Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azarbejdžana u Crnoj Gori Sejran Mirzazad istakao je da otvaranje kulturnog centra svjedoči o bliskoj saradnji dviju država.
Sagovornici su istakli otvorenost za inicijative i zajedničke aktivnosti u oblasti obrazovanja kojim će se dodatno unaprediti Sporazum o saradnji između dviju država iz 2014. godine.