Grupa poljoprivrednih proizvođača voća i povrća, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, boravila je prošle sedmice u studijskoj posjeti Mađarskoj.
Crnogorski proizvođači voća i povrća boravili u studijskoj posjeti Mađarskoj Grupa poljoprivrednih proizvođača voća i povrća, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, boravila je prošle sedmice u studijskoj posjeti Mađarskoj.

Crnogorski proizvodaci voca i povrca boravili u studijskoj posjeti Madarskoj Komentari (0)Posjeta je organizovana u okviru saradnje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori, kako bi se crnogorskim proizvođačima, kroz iskustvo mađarskih poljoprivrednika, približi proces pristupanja ovih sektora poljoprivrede Evropskoj uniji. ”A, iskustva Mađarske kao države članice Evropske unije sa dugom poljoprivrednom tradicijom, značajnim učešćem poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu, velikim površinama obradivog i korišćenog zemljišta i prinosima, bila su od ogromnog značaja za naše poroizvođače voća i povrća”, navodi se u saopštenju MPRR-a.

Crnogorska delegacija posjetila je Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, Institut za proizvodnju sjemena povrća u Kečkemetu, individualne, konvencionalne i organske proizvođače voća i povrća, zatim proizvođačke organizacije, destileriju voćnih rakija, muzej paprike, kao i gazdinstva koja se bave ruralnim turizmom.Kako dodaju, kroz niz prezentacija održanih u mađarskom ministarstvu, naši proizvođači su imali priliku da sagledaju sve važne segmente uspješne proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća, prema evropskim propisima organizacije tržišta. ”Ključni preduslov za uspješno funkcionisanje proizvođača i važna poruka za naše proizvođače, svakako, predstavlja udruživanje, odnosno organizacije proizvođača.

Predstavljeni su i sistem kontrole, način sertifikacije organske proizvodnje, ali i propisi koji se odnose na male proizvođače. Kako to izgleda na terenu, crnogorski proizvođači su mogli da sagledaju obilazeći individualna poljoprivredna gazdinstva, organizacije proizvođača i firme koje se bave proizvodnjom, preradom i plasmanom voća i povrća.

Mađari su se kao izuzetno dobri domaćini potrudili da na što kvalitetniji način prenesu svoja iskustva u svim fazama proizvodnje, od sjetve i sadnje, načina uzgoja i odabira agrotehnike do marketinga i plasmana proizvoda”, dodaje se u saopštenju.Posjeta organizacijama proizvođača bila je idealna prilika da se naši voćari i povrtari upoznaju sa benefitima udruživanja.

”Koncentisanjem proizvoda na jednom mjestu, uz obavezno poštovanje propisanih tržišnih standarda i kontinuirani plasman proizvoda obezbjeđuje se sigurno mjesto na tržištu. Sprovođenjem svojih operativnih programa, ove organizacije uvode novitete i osavremenjuju svoju proizvodnju, skladištne kapacitete, ulažu u marketing, promociju svojih proizvoda i slično. Operativni programi se sprovode u periodu od 3 do 5 godina a finansiraju se iz nacionalnih izvora i fondova koje Evropska unija opredeljuje za ovu namjenu. S druge strane, manji proizvođači svojoj proizvodnji daju kvalitet više.

Okreću se organskoj proizvodnji ili nekom od oblika tradicionalne zaštite proizvoda. Veliku pažnju posvećuju marketingu i promociji proizvoda, analizi potreba potrošača i traženju specifičnih načina da dođu do kupaca”, ističe se u saopštenju. Kako zaključuju, delegacija je imala priliku da se upozna sa bogatim iskustvom Mađarske u proizvodnji visokokvalitetnih sjemena, gdje posebnu pažnju posvećuju ukrštanju, oplemenjivanju i stvaranju novih sorti.

”Značajno i primjenjivo bilo je i iskustvo ove zemlje EU u proizvodnji voćnih rakija, koja se oslanja na sirovinu prve klase (pretežno šljivu, breskvu, kajsiju), kao i na dugogodišnje iskustvo i tradiciju u proizvodnji, uz obavezno poštovanje zakonskih osnova. Studijsko putovanje u Mađarsku je samo jedno u nizu koje Ministarstvo organizuje sa ciljem da se naši proizvođači edukuju, da im se približi poljoprivredna politika EU, kako bi lakše dostizali standarde i unapređivali sopstvenu proizvodnju”, zaključuje se u saopštenju.