Ministarstvo javne uprave upozorilo je javnost da je proteklih dana primjetno povećano cirkulisanje kompjuterskih virusa koji se isporučuju putem elektronske pošte, zaključavaju podatke i čine ih nedostupnim.

“Za slanje problematičnih mejlova su ovog puta korišćeni servisi za anonimno slanje poruka. Ti servisi omogućavaju napadačima da lažiraju mejl adrese sa kojih stiže poruka, što dodatno otežava detekciju. Ukoliko dođe do infekcije računara, bitno je skinuti ga sa lokalne mreže ili Interneta i preduzeti neophodne mjere za uklanjanje virusa, kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije”, objasnili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, prevencija je od ključnog značaja, zbog čega se preporučuje redovno ažuriranje antivirusa, čuvanje važnih podataka na rezervnoj lokaciji i korišćenje licenciranog operativnog sistema.

“Ažuriranjem operativnog sistema i ostalog softvera otklanjaju se brojne ranjivosti koje napadači mogu iskoristiti kako bi zarazili vaš računar. Budite pažljivi prilikom otvaranja sumnjivih mejl poruka: Ne otvarajte priloge u email porukama od nepoznatih pošiljalaca, kao i sumnjive priloge od poznatih pošiljalaca koje ne očekujete. Ukoliko vam je mejl sumnjiv, proporučujemo da nazovete pošiljaoca kako bi utvrdili validnost poruke”, poručili su iz Ministarstva.