Crnogorski umjetnici učestvovaće na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana „Mediterranea 18“, koje se ove godine održava pod pokroviteljstvom BJCEM-a i Ministarstva kulture Albanije, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Učešće crnogorskih umjetnika omogućilo je Ministarstvo kulture kao partnerske institucije međunarodne organizacije BJCEM.Ovogodišnje Bijenale počinje 4. maja u Tirani i Draču, a okupiće oko 230 mladih umjetnika (18-34 godine), koji predstavljaju radove u šest oblasti: primijenjena umjetnost, vizuelna umjetnost, performans, književno stvaralaštvo, muzika i film.

Crnogorsku savremenu scenu će na „Mediterranea 18“ predstavljati Siniša Radulović i Teodora Nikčević, za oblast vizuelnih umjetnosti i Kristina Gvozdenović u oblasti književnog stvaralaštva, koji su putem konkursa odabrani od strane međunarodnog stručnog žirija.

Temu ovog izdanja BJCEM-a „Istorija + Konfilkt + San + Neuspjeh = DOM“, umjetnički direktor Driant Zeneli objašnjava na sljedeći način:

“Istorija, arhiva nebrojenih ličnih priča, snimljenih ili zaboravljenih. Konflikt, kako bismo razmislili o načinima na koje dijelimo dom. San kao projekat doma, kao osnovno ljudsko pravo na slobodu izbora i želje našeg stvarnog ili zamišljenog doma. Neuspjeh kao unutrašnji otpor na razne pokušaje, transformisane dok smo u potrazi sa svojim domom iz snova”, kazao je on.

Radovi će biti predstavljeni u nekonvencionalnim prostorima u Tirani i Draču, među kojima su i vila Envera Hodže; Piramida, nekadašnji muzej zaostavštine Envera Hodže, a današnji Kulturni centar za mlade; Oblak, prostor koji je dizajnirao japanski arhitekta Sou Fujimota.

Izložbeni prostori Bijenala “Mediterranea 18” biće otvoreni za javnost do 28. maja 2017. godine.