Crnogorski visokoškolci danas će proslaviti Dan studenata, koji se obilježava u znak sjećanja na Žarka Marinovića, studenta prava koji je ubijen 1936. godine u Beogradu, u aprilskom štrajku, piše portal RTCG.

Protest su u Beogradu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani i Skoplju organizovali studenti koji su bili okupljeni u antifašističkom frontu, u borbi za svoje zahtjeve i prava, kao i slobodu nauke i autonomiju univerziteta.

U Podgorici tada nije bio osnovan Univerzitet, ali se veliki broj crnogorskih studenata u tim gradovima pridružio demonstracijama.
Marinović je ubijen prvog dana štrajka, 4. aprila, na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Iz crnogorske Skupštine je najavljeno da će zasjedanje Studentskog parlamenta, kojem će prisustvovati 78 studenata, biti održano danas u 12 sati.

Kako su saopštili, zasjedanje će otvoriti predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, koji će se sastati sa predstavnicima Univerziteta Crne Gore, Mediteran, Donja Gorica i Fakulteta za državne i evropske studije.

Studenti će biti podijeljeni u četiri poslanička kluba, a na njihova pitanja odgovaraće ministri odbrane, evropskih poslova i kulture Predrag Bošković, Aleksandar Andrija Pejović i Janko Ljumović.

Na pitanja će odgovarati i ministar sporta Nikola Janović, Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović, Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković, ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hloben i ambasador Mađarske, Kristijan Poša.