U čestitki povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, ministar kulture Janko Ljumović poručio je da unaprijeđenje medijskog i društvenog ambijenta, njegov resor i Vlada Crne Gore ne doživljavaju samo kao dužnost već kao opredjeljenje u kojem sve aktivnosti, u skladu sa evropskim standardima, predstavljaju očuvanje civilizacijskih vrijednosti na kojima se razvija crnogorsko društvo, prenosi RTCG.

“Sloboda i dijalog, kao temeljni principi vizije savremenih medija, vrijednosti su koje promovišemo i za koje, zajedno, radimo. Znajući da slobodni i profesionalni mediji omogućavaju otvorenu javnu debatu o pitanjima od najšireg interesa, očekivano je da svi segmenti društva kontinuirano preduzimaju aktivnosti neophodne za unapređenje ostvarivanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava”, naveo je Ljumović.

On je kazao da Ministartsvo i Vlada podržavaju i ohrabruju svaki dijalog i konstantne napore medijskih subjekata na jačanju samoregulatornih mehanizama i principa utemeljenih na visokim etičkim i profesionalnim standardima, a sve u funkciji rješavanja mnogobrojnih dilema i izazova s kojim se, zajedno, suočavaju.

“Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, svim poslenicima javne riječi upućujem srdačne čestitke, uz želje da svojim profesionalnim izvještavanjem i njegovanjem visokih produkcionih standarda doprinose demokratskom razvoju crnogorskog društva ka porodici evropskih naroda”, navodi se u čestitki ministra kulture.