Beranac Luka Radojević boravio je od prvog do 15. februara u Kairu, gdje je na poziv Ostraka galerije napravio skulpturu koja će u narednom periodu krasiti prostor pomenutog muzeja.
Radi se o bronzanoj skulpturi visine 170 centimetara, a Radojevićev angažman na njenoj izradi predstavlja još jednu potvrdu njegovih već viđenih kvaliteta, piše espona.
“Na poziv Ostraka galerije koja se nalazi na Trgu Tahiri i tamošnjeg Ministrastva kulture, u periodu od prvog do 15. februara sam boravio u Kairu, gdje sam uz pomoć egipatskih asistenata napravio skulpturu iz ciklusa “Vrijeme”. Skulptura visine 170 cm biće izlivena u bronzi i potom postavljena u Ostraka muzeju u Kairu. Boravak u ovoj mističnoj zemlji za umjetnika predstavlja uvijek novi oblik inspiracije i obogaćenog pogleda na svijet. Egipat nosi tajnu smaragdne ploče, na čijoj filozofiji počivaju ideje o izgradnji piramida, a u velikoj mjeri današnje civilizacije i učenja doktrine ezoterije, iz koje se na specifičan način može izvući inspiracija za nauku i umjetnost”, istakao je Radojević.


Prema njegovim riječima, skulpturom je predstavio geometrijske elemente ove drevne civilizacije i linearno pismo Vinčanske kulture, koje intezivno proučava uzimajući kao osnov motiv iz švajcarske legende o Vilhelmu Telu.


„Ljudska svijest i mašta su spiritus movens stvaranja – stvaranja svojim rukama – svoje sreće i sudbine. Nekada i djelić sekunde odlučuje o životnom toku. U tim trenucima najbolje je zastati, sinhronizovati frekvenciju treptaja duše i biti u harmoniji sa vremenom, jer vrijeme ima moć da objektivno smjesti događaje i ljude, svakog na svoje mjesto”, naglasio je Radojević.


On je naveo da trenutno boravi sa porodicom u Sankt Peterburgu, gdje priprema modele za nova dva projekta iz ciklusa „Homo sapiens“, koje ću u periodu od devetog do 25. juna finalizovati u italijanskoj opštini Friuli Venezia Giulia, ali i da to nije sve što je planirano za realizovanje tokom 2017. godine.


“Od Ministarstva kulture Jermenije dobio sam poziv da od prvog do 20. jula boravim u toj državi. Uz te projekte pripremam samostalnu izložbu u Rusiji, a iz Narodne Republike Kine dobio sam poziv, da jedna od mojih skulptura iz ciklusa „Vrijeme“ bude izložena na velikom umjetničkom festivalu „Put svile” koji će tokom ljeta biti održan u toj velikoj zemlji”, zaključio je Radojević.


Luka Radojević je rođen u Beranama gdje je
završio gimnaziju.
Nakon završenog fakulteta, Radojević je nastavio život na relaciji Sankt Peterburg – Toskana a kad god pronađe slobodnog vremena, kako kaže, navrati do rodnog grada.