Planirano je da ubrzo bude položen kamen temeljac, uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, Banke Savjeta Evrope kao donatora, Vlade Crne Gore i Opštine Berane.

Opština Berane je još prošle jeseni obezbjedila privremeni smještaj za porodice koje su stanovale u barakama na mjestu gdje će se izgraditi stanovi.

Ranije je najavljeno da će konkurs za buduće stanare stambenih jedinica u novim izbjegličkim zgradama biti objavljen polovinom ove godine.

Za 94 nova stana će moći da konkurišu raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika sa regulisanim statusom u Crnoj Gori i prebivalištem u Beranama.

Konačnu selekciju stanara će izvršiti mješovita komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Berane , UNHCR i OEBS.

Nakon useljenja raseljenih lica u nove stambene jedinice, Opština Berane će dobiti novih 90 stambenih jedinica u sadašnjim izbjegličkim naseljima Rudeš jedan i Rudeš dva za smještaj domicilnog stanovništva u stanju socijalne i stambene potrebe.

Izgradnjom novih stambenih jedinica i otvaranjem Rudeša I i II za domaće stanovništvo, na ovaj način biće trajno riješeno stambeno pitanje za ukupno stotinu osamdeset porodica.

Regionalni stambeni program zbrinjavanja izbjeglica finansiran je od strane banke Savjeta Evrope i sprovodi se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta u Beranama je oko 3,5 miliona evra.

U Beranama i dalje utičište nalazi blizu četiri hiljade izbjeglica, što je više nego u svim drugim gradovima na sjeveru zajedno. To je deset odsto ukupnog stanovništva naše opštine.

Međunarodna zajednica je ranije u Beranama finansirala izgradnju tridesetak stanova za izbjeglice na brdu kod manastira Đurđevi stupovi, kao i još trideset kuća za Rome i Egipćane u naselju Riversajd.