Nova novčanica od 50 eura biće od danas u opticaju u 19 zemalja zone eura i donijeće bolju zaštitu od krivotvorenja, prenosi RTCG.
Nova novčanica koja je predstavljena na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primjeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj, u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana.

Sadašnja novčanica od 50 eura, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni eura a nikada nije izmijenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002, postepeno će biti poovučena.

“Novčanica prve serije moći će i dalje slobodno da bude u opticaju. I dalje će biti važeća”, rekao je generalni direktor usluga za privredu u Centralnoj banci Francuske.

Poput novih novčanica od 5, 10 i 20 eura koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 eura napravljena je po novom modelu, uz primjenu vrhunskih menhanizama za borbu protiv krivotvorenja.

Guverner Centralne banke Francuske Fransoa Vileroa de Galo rekao je na konferenciji za novinare da su na novčanici primijenjene značajne sigurnosne inovacije.

Riječ je prije svega o portretu “princeze Evrope”, lika iz grčke mitologije, koji je ubačen u prozirni prozor na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci. Novčanica ima i reljefnu štampu za slabovide, a broj 50 je ispisan smaragdno zelenom bojom u materijalu koji mijenja boju kada se novčanica nagne.

“Ima i oznaka bezbjednosti koje su sakrivene u novčanici”, ističe generalni direktor za proizvodnju novčanica u Centralnoj banci Francuske Erik Lakurež, dodajući da ukupno ima “više desetina” oznaka identifikacije.

Prema Evropskoj centralnoj banci, novčanica od 50 eura predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni eura, ali samo 30 odsto novčanica korišćenih u Francuskoj, gdje domaćinstva najradije koriste novčanice od 20 eura.

Francuska centralna banka objavila je da je euro jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svijetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto.
“To je osam puta manje nego što smo bilježili za posljednje novčanice franaka”, istakao je Fransoa Vileroa Galo.