Desetobojac Darko Pešić najbolji je crnogorski atletičar i to je potvrdio osvajanjem šestog mjesto na dvoranskom prvenstvu Evrope u Beogradu sa novim nacionalnim rekordom u sedmoboju, ocijenio je trofejni stručnjak Goran Obradović.

Trener legendarne srpske atletičarke Ivane Španović, ponovio je da je najbolji onaj ko je postigao najbolji plasman na jednom od najvećih seniorskih takmičenja.

On je, komentarišući ostale crnogorske atletičare, kazao da su Marija Vuković i Danijel Furtula imali blistavu karijeru u mlađim uzrasnim kategorijama, ali da se još nisu iskazali u seniorskim vodama.

“Do nedavno sam radio sa Marijom Vuković i žao mi je što nijesmo završili započeto. Vuković je veliki potencijal i mogla bi da bude jedna od najboljih svjetskih skakačica. Jedan od najvećih svjetskih trenera za bacanja, pokojni Ivan Ivančić, rekao je za Furtulu da još nije vidio takvog talenta. Dalji komentar je suvišan”, rekao je Obradović u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Tomaš Đurović je bacač kugle koji obećava da će bacati daljine preko 20 metara i da je to granica koja dijeli prosjek od svjetskog vrha.

“Ne smijemo zaboraviti Slađanu Perunović, učesnicu svih najvećih takmičenja, koja plijeni svojim ponašanjem i odnosom prema nacionalnom dresu. Jednom rječju, kraljica u kraljici sportova”, kazao je Obradović.

On je naglasio da Crna Gora ima biser svjetske atletike – Kristinu Rakočević.

“Prst na čelo svi, kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti, ako crnogorska atletika želi da osvoji seniorsku atletsku medalju na velikoj smotri”, kazao je Obradović.

On je naglasio da je nevjerovatna činjenica da glavni grad Crne Gore nema atletsku stazu i da su svi najbolji crnogorski atletičari morali uslove da traže van granica svoje države.

“Nivo sportske kulture svake nacije mjerljiv je na osnovu razvijenosti bazičnih sportova i učinka sportista u njima. Atletika je kraljica spotova i prema njoj se treba ophoditi sa poštovanjem. Na nedavno završenom dvoranskom prvenstvu Evrope u Beogradu, atletska reprezentacija Crne Gore imala je dva učesnika, Mariju Vuković i Darka Pešića. Direktan TV prenos otišao je u preko 30 država, ali ne i u Crnu Goru. To samo pokazuje kakav atletika ima status u društvu”, kazao je Obradović.

On je podsjetio da sa atletičarima iz Crne Gore sarađuje još od 2010 godine i da je za to vrijeme sa Atletskim savezom obavio jedan telefonski poziv i razmijenio nekoliko pisama preko elektronske pošte.

Obradović, čiji su roditelji rođeni u Crnoj Gori, pohvalio je saradnju sa Paraolimpijskim komitetom Crne Gore.

“Kod njih postoji neverovatno pozitivna energija i stvaraju sistem koji je polako počeo da daje rezultate. Sa paraolimpijcem Milošem Ranitovićem, skakačem uvis, radim već šest godina i ponosan sam na ono što smo do sada uradili. Medalja mu je za malo izmakla na nekoliko velikih takmičenja, ali je pitanje samo dana kada će se Miloš popeti na pobjedničko postolje”, kazao je Obradović.

Tvorac uspjeha Ivane Španović očekuje da ona nastavi trofejni niz i na Svjetskom prvenstvu u Londonu, navodeći da joj u trofejnoj riznici nedostaje još svjetsko zlato.

On je podsjetio da je Španović, zlatna sa dvoranskog prvenstva u Beogradu, osvojila devet medalja u nizu od 2013 godine.

“U Beogradu je osvojila zlatnu medalju sa trećim rezultatom u istoriji – 7,24 metra. Pošto joj u kolekciji medalja fali zlato sa svjetskih prvenstava, sve karte ćemo baciti na London u avgustu mjesecu.

Do Svjetskog prvenstva imaće par kontrolnih takmičenja na kojima nećemo forsirati daljine. Onu pravu čuvaćemo za London. Za zlatnu medalju biće potreban skok od 7,20 metara”, rekao je Obradović.
On je kazao da status srpske atletike nikada nije bio bolji, kako kod kuće tako i u svijetu.

“Ministarstvo, Olimpijski komitet i matični savezi su napravili vrhunski sistem za unapređenje pojedinačnih sportova. Sve medalje koje su naši sportisti osvojili u proteklom olimpijskom ciklusu nisu stvar slučajnosti već plod sistemskog ulaganja u sport. Atletika je od 2012. godine pa do danas osvojila 17 medalja na najvećim evropskim i svjetskim smotrama”, kazao je Obradović.

On je naglasio da su ti rezultati plod sistema, ali i talentovane generacije (Jelena Španović, Asmir Kolašinac, Tatjana Jelača, Emir Bekrić i Mihail Dudaš) koja je bila potpomognuta jakom strukom.

“Budućim generacijama neće biti lako da dostignu taj nivo. Trenutno u Srbiji ne postoji tako talentovana generacija. Imamo par pojedinaca od kojih možemo očekivati lepu seniorsku karijeru: Milica Emini (prepone), Milica Gardašević (dalj), Elzan Bibić (srednje pruge), Miodrag Đokić i Jasmin Halili obojica skok uvis”, kazao je Obradović.