Ministarstvo prosvjete raspisalo je tender za nabavku softvera protiv plagijarizma koji će se koristiti na tri univerziteta u Crnoj Gori, kao i na deset samostalnih fakulteta, a rok za dostavljanje ponuda je 5. maj, saopštili su Pobjedi iz tog resora, prenosi CdM.

Ministarstvo, kako je ranije najavljeno, nabavlja softver u okviru projekta ,,Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”, koji se finansira iz kredita Svjetske banke, a ovim programom žele da unaprijede stanje u oblasti akademskog integriteta. Ukoliko se ova tenderska procedura završi u predviđenom roku, prema njihovim riječima, može se očekivati da softver počne da se koristi u junu.

Predviđeno je da se na ovaj način provjeravaju značajniji akademski radovi, magistarski, doktorske disertacije, naučni radovi, članci u naučnim časopisima, kao i knjige.

Iz ovog resora su kazali i da je procijenjeno da će korišćenje softvera orjentaciono koštati oko 35 hiljada eura za višegodišnji period.

“Ukupan definisani period pristupa softveru je dvije godine sa mogućnošću podnošenja do 5.600 podnesaka, za svih 13 ustanova visokog obrazovanja”, kazali su iz Ministarstva.

Kako je prošle sedmice saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, ova obrazovna institucija je, takođe, kupila softver protiv plagijarizma koji će da se koristi interno.

U Ministarstvu kažu da su upoznati sa projektom državnog univerziteta, kao i da su prilikom definisanja tehničke specifikacije imali u vidu i taj softver.

“Što više baza je uključeno, bolja je provjera. Tražili smo najbolje što trenutno postoji na tržištu, kao i UCG kada je radio svoju nabavku. Važno je da je naša nabavka kompatibilna sa njihovom”, kazali su, dodajući da će svaka ustanova definisati procedure za provjeru određenih radova.

Iz UCG ranije je saopšteno da će softverom koji su nabavili intenzivirati kontrolu doktorskih disertacija, kao i magistarskih teza, a korišćenje softvera za tri godine ih košta sedam hiljada eura. Taj novac je obezbijeđen preko Erasmus projekta koji se odnosi na podizanje naučno-istraživačkih kapaciteta univerziteta Zapadnog Balkana.

U borbu protiv plagijarizma nedavno se uključilo i Ministarstvo pravde koje je usvojilo prijedlog Nevladine organizacije “Centar za građansko obrazovanje”, da plagijat kroz izmjene Krivičnog zakonika bude tretiran kao krivično djelo.

Softver Ministartsva prosvjete osim tri univerziteta državnog i dva privatna „Mediteran” i „Donja Gorica”, moći će da koriste i samostalni fakulteti, a njih je deset. To su: Fakultet za menadžment u Herceg Novom, Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacije u Beranama, Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat, Pomorski fakultet u Baru, Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju, Fakultet za internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstvu na Svetom Stefanu, Fakultet za poslovni menadžment u Baru, Fakultet za državne i evropske studije u Podgorici, Poslovna ekonomija u Baru i Fakultet za biznis i turizam u Budvi.