Crna Gora kroz reformu obrazovnog sistema ide ka rastu privrede zasnovanom na znanju i inovacijama, poručio je danas ministar prosvjete, Damir Šehović, prenosi RTCG.

“U narednom periodu Crna Gora bi trebalo da ima novi model rasta koji se zasniva na pametnom i održivom rastu čiji su pokretači inovacije i znanje. To možda nije najbrži put do privrednog razvoja, ali je najsigurniji”, poručio je Šehović na međunarodnoj konferenciji u organizaciji londonskog magazina „The Economist“.

On je dodao da bi kratkoročno prioritet fiskalne politike morala biti fiskalna konsolidacija, ali bi u dugom roku akcenat morao biti na produktivnosti koja potiče iz znanja.

“Upravo to je Vladu podstaklo na pokretanje sveobuhvatne reforme obrazovanje, koje nema bez spremnosti izdvajanja dodatnih finansijskih sredstava koja će biti uložena u znanje. Dostupnost, jednake obrazovne mogućnosti i usklađenost sa tržištem rada, predstavljaju prioritete kada je reforma u pitanju”, naglasio je Šehović.

On je ukazao da zemlje sa kvalitetnim obrazovanjem po pravilu ostvaruju brži privredni rast, a ključni faktor koji generiše rast u postkriznom periodu je obrazovanje.

Šehović je precizirao da se prosječna izdvajanja za obrazovanje razvijenih država kreću između pet i šest odsto BDP-a, dok se u Crnoj Gori izdvajanja kreću oko četiri odsto BDP-a, što je nivo regionalnog prosjeka.

Iz Ministratsva prosvjete su kazali da je ulaganje u obrazovanje produktivnije na nižim nivoima obrazovanja.

U skladu sa tim, taj Vladin resor je, kako je saopšteno, radilo na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, kao i uvođenju engleskog jezika u taj obrazovni nivo.

Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, Šehović je podsjetina uvođenje Fonda za kvalitet i talente, rasterećenju nastavnog plana, smanjenje broja učenika u odjeljenju, i stavljanju akcenta na učenje stranih jezika.

“U okviru reforme srednjeg obrazovanja otvorili smo prostor za specijalističke gimnazije, osmislili novi koncept maturskog i stručnog ispita kontinuirano podstičemo dualno obrazovanje.

Najveći iskoraci nas očekuju u visokom obrazovanju, gdje smo predvidjeli da osnovne i master studije budu u besplatne, a promijenićmo model studija i finansiranja prelazeći na ugovorni model, te uvesti obaveznu praktičnu nastavu tokom studija na nivou od 25 odsto”, saopštio je Šehović.

Primjena tih rješenja je, kako je rekao, poseban izazov, a Ministarstvo će se potruditi da ona budu adekvatna kako bi se kroz reformu obrazovanja stvorile pretpostavke za novi model rasta privrede.