Poreska uprava (PU) objavila je sedam oglasa o prodaji nekretnina dužnika koji nijesu izmirili poreske obaveze.Kako je saopšteno iz PU, dužnici su odabrani kao prioriteti na osnovu iznosa duga, dužine trajanja založnog prava i urednosti sprovedene procedure.

Radi se o, kako je objašnjeno, založnom pravu prvog reda, odnosno da je PU prva uspostavila hipoteku nad tim nekretninama, pišu Vijesti.
Direktor PU, Miomir M. Mugoša, ranije je najavio te mjere u cilju smanjenja poreskog duga.

Zbog duga od 76 hiljada eura preduzeća National iz Berana, PU prodaje pašnjak od 459 kvadrata u beranskom naselju Rudeš. Početna cijena je 5,5 hiljada.

Takođe, PU prodaje i 2,49 hiljada kvadrata neplodnog zemljišta u Beranama vlasništvo akcionarkog društva Bepek, zbog duga od 59 hiljada eura, a početna prodajna cijena iznosi 49,7 hiljada eura.

Zbog duga Aca Kolarevića iz Budve od ukupno 14,8 hiljada eura, PU je oglasila prodaju njegovih 11,53 hiljade kvadrata šume i 471 kvadrat livade u mjestu Glavatičići u Donjem Grblju. Početna prodajna cijena je 182 hiljade eura.

Na prodaju je i 313 kvadrata voćnjaka u Budvi, zbog duga Dragoljuba Borete od 34 hiljade eura. Početna vrijednost te nekretnine, čiji je Boreta jedan od dva suvlasnika, je 54,5 hiljada. Zbog poreskog duga od 14,5 hiljada eura Čeda Dobrovića, PU prodaje imanje u zetskom selu Vukovci od osam hiljada kvadrata pašnjaka, vinograda i šume.

Dobrović je vlasnik trećine imanja, a početna cijena za cjelinu je 66,9 hiljada. Firma Com Galija iz Tivta, čiji je vlasnik Angelina Božinović, za proeze i kamate duguje 42,4 hiljade eura, zbog čega PU prodaje njenu livadu u Motičkom Gaju na Žabljaku od 2,43 hiljade kvadrata. Početna cijena je 48,6 hiljada.

PU prodaje i porodičnu stambenu kuću od 70 kvadrata u Sutomoru vlasnika Igora Ćurčija, zbog duga od 23,5 hiljada eura. Početna cijena je 168 hiljada.