Mladi Berana Rast CG ekonomije među najvišim u Evropi

Crna Gora u prvih šest mjeseci bilježi snažan rast ekonomije, koji je u drugom kvartalu dostigao 5,1 odsto, a za pola godine 4,2 odsto, što je jedna od najviših stopa rasta u Evropi, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na otvaranju fabrike za proizvodnju i preradu mesa kompanije Franca u Bijelom Polju.

Komentarišući najnovije istraživanje ekonomskog rasta, premijer je naglasio da je to pitanje i politike i standarda, šanse za veći kvalitet života u Crnoj Gori i dodao.

„Imamo rast ekonomije u drugom kvartalu 5.1 odsto i to u uslovima kada imamo pad proizvodnje električne energije zbog suša preko 66 odsto. Nikada Crna Gora nije imala rast svog GDP a da nije imala istovremeno rast u proizvodnji električne energije, a mi, pored pada od 66 odsto u proizvodnji električne energije u drugom kvartalu, imamo rast 5.1 odsto naše ekonomije, a za šest mjeseci 4.2 odsto. Dakle, ova Vlada je uspostavila dobru platformu, obezbijedila stabilnost javnih finansija, dobro se pozicionirala na međunarodnom finansijskom tržištu”, naglasio je Marković.

Kako je soapšteno iz Vlade, kapacitet nove fabrike je 1.300 tona gotovog proizvoda, a zaposliće 70 radnika u prvoj fazi.U nju je u prvoj fazu uloženo oko sedam miliona eura, a plan je da proizvodi budu plasirani na crnogorsko i inostrano tržište i to u države Evropske unije.

“Značajni su efekti ove investicije za ravnomjerniji regionalni razvoj. Ovo naročito kroz doprinos razvoju u prioritetnim oblastima – turizmu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao ključnim za diverzifikaciju i proširenje proizvodne baze naše ekonomije, naročito na sjeveru. Investicija kompanije Franca uticaće na povećanje proizvodnje na individualnim gazdinstvima, a samim tim na proširenje proizvodnog asortimana ovog preduzeća“, rekao je premijer.

On je naglasio da će fabrika, pored uticaja na lokalnu poljoprivredu, dati i nove razvojne mogućnosti u turizmu i trgovini, kao povezanim granama, što će se odraziti na ekonomski rast, prenosi.

„Da bismo obezbijedili dalji ekonomski rast i time poboljšali kvalitet života naših građana, Vlada u kontinuitetu radi na unapređenju ambijenta za razvoj biznisa i ekonomije, koja će svima pružiti šanse za poslovni uspjeh. U tom smislu, posebno smo fokusirani na crnogorske kompanije i preduzetnike“, istakao je Marković.

Premijer je poručio da će Vlada nastaviti da podržava sve crnogorske privrednike u jačanju njihovih proizvodnih, prerađivačkih i izvoznih kapaciteta, ali i svih poslovnih inicijativa.
Marković se osvrnuo i na razvoj sjevera, poručivši da takvi projekti u tom regionu imaju posebnu vrijednost.

„Upravo zbog toga ćemo učiniti dodatne napore da ovaj region sve više bude šansa za život, a sve manje izazov. Zbog toga je Vlada povećala ulaganja u Sjever, a to se posebno odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, sa kapitalnim projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, kao i kroz izgradnju regionalnih i lokalnih saobraćajnica. Na taj način se preko 70 odsto kapitalnog budžeta države opredjeljuje za Sjever. Značajne su investicije i u oblasti obrazovanja – kroz bolju dostupnost i kvalitet obrazovnih institucija; unapređenje zdravstvene zaštite, razvoj kulture i sporta, što podrazumijeva i izgradnju važnih infrastrukturnih objekata u ovim oblastima“, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.