Šahistima Berana nedostajalo je malo sreće da se nađu u društvu klubova koji će se naredne sezone takmičiti u Premijer ligi Crne Gore.
U najviši rang takmičenja plasirali su se šahovski klubovi „Dama“ i „Dijagonale“, sa kojima su Beranci posljednjeg dana drugog vikenda Prve lige Crne Gore odmjerili snage.
Presudan je bio duel šahista Berana i Dijagonale, u kojem su Beranci, poslije velike borbe, poraženi minimalnim rezultatom 3½:2½. Da su kojim slučajem naši šahisti pobijedili još jednu partiju, osvojili bi tri boda i prestigli ih na tabeli i uz ŠK“Dama“ ušli u Premijer ligu.
Ovako, nakon poraza u odlučujućem dvoboju, Beranci su u posljednjem kolu ostvarili pirovu pobjedu protiv ŠK „Dama“, rezultatom 4½:1½.
Na kraju, ŠK „Dama“ šampion je Prve lige Crne Gore sa 21 bodom, „Dijagonale“ su druge sa 19, a „Rumija 1998“ treća sa 18 bodova. Četvrto mjesto zauzelo je „Cetinje“ sa 16, dok je ŠK „Berane“ peti sa 15 bodova.
Na šestom i sedmom mjestu su ŠK „Osnovne i srednje škole“ i „Plavsko jezero“ sa po sedam bodova, osmo je „Brskovo“ sa tri boda, dok je „Anpasan“ bez bodova ispao iz lige.
ŠK “Rumija”
Za ŠK „Berane“, u tek završenoj sezoni Prve lige Crne Gore, nastupali su – prva tabla kluba Miloje Maljević, druga Vojislav Ivanović, treća Milonja Anđić, četvrta Vladan Anđić, peta Miodrag Mališić i šesta tabla Dragan Spalević.

Najviše poena pojedinačno u Prvoj ligi osvojio je Beranac Miodrag Mališić, koji je od mogućih osam sakupio šest i po poena.

Prva liga Crne Gore u Beranama održana je u okviru manifestacije “Dani šaha Berane 2022”. Organizator takmičenja je bio Šahovski savez Crne Gore, a domaćin Šahovski klub “Berane”.

Izvor: Radio Berane